May 12, 2007

teollinen muotoilija - yrityksen moniosaaja? (finnish post osa 2)

Lue ensin alempi teksti... (kiitos blogger!)

Olen pohdiskellut strategiseen tuotemuotoiluun keskittymistä, mutta mielestäni suomalaisten yritysten lyhytnäköisyys ei vielä saata muotoilua globaalisti luovalle tasolle, muuta kuin poikkeusten osalta. En vielä valitettavasti pysty kuvittelemaan, että suomalainen muotoilutoimisto voisi kannattavasti tarjota muuta kuin monipuolisesti raapaisten teollisen muotoilun palveluita, koska meillä ei ole hyvää historiaa muotoilulähtöisten tuotteiden suunnittelusta ja erikoistumisesta brandi ja käyttäjälähtöiseen konseptisuunnitteluun. Muotoilulähtöisillä tuotekokemuksilla tarkoitan nimenomaan hyvien strategisen suunnittelun prosessien seurauksena syntyneitä tuotekokonaisuuksia, en kuorten tekemistä valmiisiin tuotekonsepteihin. Asiakasyritysten luotto muotoiluun ei ole riittävän suuri, jotta osattaisiin/haluttaisiin käyttää strategista suunnittelua yrityksen tuoteportfolion hiomiseen. Tutkimus ja muu analysointi koetaan tarpeettomaksi ja kalliiksi.

Olisiko aika hajauttaa projekteja ja hakea mielipiteitä ja konsepteja useammasta lähteestä, jolloin saataisiin monipuolisempi kattaus jatkojalostukseen. Muotoilutoimistot erikoistuisivat eri tuotekehitysvaiheiden muotoiluun, jolloin erikoisosaaminen tukisi myös tuotteen kehittymistä. Brändi- ja käyttäjälähtöiseen konseptisuunnitteluun keskittyneet yritykset hoitaisivat alkuvaiheen tuotekonseptoinnin, jota sitten tuotteistamiseen erikoistuneet yksiköt jatkaisivat.

Kuitenkin maailmalta löytyy hurjasti yrityksiä, jotka osaavat käyttää muotoilupalveluita ilman, että itse tuotteen täytyy olla valmis kauppoihin, Etsitään tulevaisuutta ja suuntaa yritykselle. Heitän täten ilmaan ajatuksen; suomalainen muotoilu ei nouse lyhytnäköisyydestä, vaan globaaleja menestystuotteita saadaan aikaan ainoastaan tekemällä alkuvaiheen muotoilu oikeilla prosesseilla ja erikoistuneita osaajia käyttäen.

saa kommentoida!

1 comment:

Anonymous said...

Pitäisi suomalaisten yritysten kyllä osata repäistä vähän enemmän. Suomi ja suomalaiset ovat karismaattisia, ulkomailla etenkin. Olisi helppo mennä maailmalle omana itsenään. Ei muuta kuin uusia, raikkaita ideoita ja rohkeasti eteenpäin!

Kim